Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

 

Ik concentreer me om de stroming te voelen en om de stroming eventueel weer ongehinderd te laten doorstromen. Soms moet ik als het ware om een gebied van spanning heen werken, om later terug te komen bij dat ‘probleemgebied’. Veel paarden vinden het moeilijk om hun hoofd en hals te ontspannen.

 

Vergelijk het maar met jezelf, als je je mentaal goed voelt kun je veel meer en beter werk verzetten dan als je dat moet doen onder spanningen.

 

Paarden reageren heel verschillend op een behandeling. Meestal voelt een paard tintelingen maar soms kan het spanningsgebied gevoelig zijn. Als je het ritme terug wilt krijgen in het weefsel, kan het paard een soort ‘rek’ ervaren in het gebied dat ik behandel. Soms zie ik dat een paard uit elkaar gaat staan, met een holle rug. Eigenaren kijken daar soms wel even van op. Ze rekken even goed mee in het gevoel tijdens de behandeling.  Het gebeurt ook weleens dat een paard even een achtervoetje tikt naar me of met zijn voorbeen maait. Maar vaker nog zie ik heel vaak dat paarden gaan gapen en likken, dat ze rustig worden, de behandeling duidelijk fijn vinden. De reactie van het paard is afhankelijk van wat er aan de hand is in zijn lichaam.

 

Heel soms krijg ik paarden onder behandeling die nauwelijks meer ergens op reageren. Die hebben als het ware een muur opgebouwd rond zichzelf. Dat zijn paarden die ook in de wei en in de paddock niet meer vrolijk zijn, ze zitten vast in hun spanning. Bij de eerste behandeling probeer ik dan door hun cocon heen te prikken. Daar merkt de eigenaar dan nog weinig van. In een volgende behandeling moet je zo’n paard verder ‘afpellen’. Vaak is de eigenaar dan blij verrast: hij ziet dat zijn paard vrolijk wordt en weer goed uit zijn ogen kijkt.

 

Kan het kwaad?

Emotie blokkade therapie op zich is compleet risicoloos voor het paard. Wel is het zo dat ik door mijn behandeling spanning bij het paard wegneem. Soms hebben paarden een bepaalde hoeveelheid spanning nodig om een onderliggend probleem te compenseren. In een enkel geval zie je dat ik een paard dat al niet fijn te rijden was, ga losmaken en dat hij na de behandeling slechter wordt. Dan gebruikte hij de spanning in zijn lichaam, om de pijn te onderdrukken.

Gezonde fascie bestaat voor 70% uit water, en moet voldoende vocht bevatten om goed te kunnen functioneren. Goed gehydrateerde fascie is veerkrachtig en uitgedroogde fascie kleeft aan elkaar, is hard en broos en geeft uiteindelijk pijnklachten. Het kan soms wel 10 dagen duren na de behandeling voordat de stroming weer ongehinderd kan doorstromen.

 

Geen wondermiddel

Emotie blokkade therapie is geen wondermiddel. Het is gezond voor elk paard, mits de gewrichten gezond zijn. Een gewrichtsontsteking bijvoorbeeld, die kan ik niet weghalen en iets dat kapot is kan ik niet maken.