Paarden met spanning

‘De fight, flight or freeze’-knop

Waarschijnlijk zijn er nauwelijks ruiters die het niet herkennen: als er één diersoort is die regelmatig last heeft van spanning, dat is dat ons geliefde paard.

 

Jouw paard heeft, net als jij, een zenuwstelsel. Elke keer als jouw paard extreem schrikt, of een traumatische ervaring ondergaat, bouwt hij stress op. Bij extreme schrik of angst schiet een paard in de overlevingsmodus; zijn ‘fight, flight or freeze’-knop gaat aan. Het spreekt voor zich dat een paard, als hij dermate in de stress schiet dat zijn instinct de regie overneemt, niet meer trainbaar is. Sterker nog: in zo’n situatie kan hij nauwelijks nog nadenken.

 

Emotie blokkade therapie kan helpen om oude trauma’s, uit het verleden van je paard, weg te nemen. Hierdoor is zijn lichaam weer in staat om de stress ‘op te ruimen’, wordt er niet constant op het gaspedaal getrapt maar vindt hij zelf de rem weer. Emotie blokkade therapie kan ervoor zorgen dat je paard niet in zijn spanning blijft hangen maar dat die ‘fight, flight or freeze’-knop weer de andere kant opgaat, naar standje ‘off.

 

Gelooft jouw paard in bakkabouters?

Schrikt hij van alles wat beweegt en trouwens: ook van alles wat niet beweegt? Ken jij het probleem dat je hem een eenvoudige galopwissel wilt leren, en dat hij dan helemaal druk en dribbelig wordt? Of dat je bezig bent met het aanleren van travers, jij je buitenbeen naar achter legt om hem te vertellen dat zijn achterhand naar binnen moet, en dat hij dan paniekerig aangaloppeert? Dat hij wild op een hindernis afstormt zonder dat je nog controle hebt over zijn galop? Dat je eigenlijk geen buitenrit meer durft te maken omdat hij panikeert als je een auto tegenkomt? Is hij doodsbang in de trailer of gaat hij er sowieso niet meer in? Paarden die dermate spanning opbouwen dat ze nauwelijks nog te rijden of te benaderen zijn, zitten niet lekker in hun vel. Dat is niet fijn voor jou als ruiter, maar voor je paard is het al helemáál een ramp om zich zo te voelen.

 

Hoe uit een overdaad aan spanning zich bij je paard                             

- Sensibel, rillerig, geen (zelf)vertrouwen;

- Veel mesten, zweten;

- Huidproblemen, slechte vacht;

- Singeldwang;

- Chagrijnig tot zelfs agressief gedrag;

- Slecht ontvankelijk voor ruiterhulpen;

- Stijfheid, slechte balans, moeite met coördinatie;

- Impulsverlies;

- Sloomheid;

- Tong over het bit, open mond, tong uitsteken;

- Headshaking.

 

Uiteindelijk, als de spanning aanhoudt, kan het paard zelfs klachten ontwikkelen die kenmerken hebben van een depressie. Een paard wordt lusteloos en raakt in zichzelf gekeerd.