Wat is Cranio Sacraal therapie?

Cranium = schedel. Sacrum = heiligbeen. Cranio Sacraal = van schedel tot heiligbeen.

 

Het  Cranio Sacrale systeem van jouw paard, maar ook van jou zelf, bestaat uit de belangrijke, kwetsbare inhoud van het schedeldak: de hersenen, het hersenvlies en het hersenvocht. Ook het ruggenmerg en het zenuwstelsel maken deel uit van het Cranio Sacrale systeem. Dit systeem loopt vanuit de schedel (cranium) via de wervelkolom tot en met het heiligbeen (sacrum). Inderdaad: dat is letterlijk van kop tot kont. Cranio Sacraal therapie neemt spanningen weg in dit hele gebied zodat deze stroming niet wordt belemmerd. Dit doe ik door spanningen op te zoeken en deze op te lossen. Zo kan ik ervoor zorgen dat de rem van je paard gaat werken.

 

“Bij veel paarden maakt het gaspedaal overuren, terwijl de rem niet functioneert”

 

Gas- en rempedaal

In jouw lichaam, en ook dat van jouw paard vinden allerlei processen plaats waar dat paard geen invloed op heeft. Deze processen worden beïnvloed door het autonome zenuwstelsel. Je spijsvertering, bloeddruk en stofwisseling gaan door, ook als je slaapt.

 

Dit proces heeft twee regelsystemen, die ik vaak vergelijk met het gas en de rem. Het gaspedaal stelt het paard in staat om te overleven. In levensbedreigende situaties heeft hij de keuze uit drie opties: vechten, vluchten of verstijven (fight, flight, freeze). In een noodsituatie komt er adrenaline vrij, gaan bloeddruk en hartslag omhoog en bereidt het lichaam zich voor op vechten, vluchten of verstijven. 

 

De rem is echter net zo belangrijk als het gas. Het rempedaal moet ervoor zorgen dat het lichaam, na een periode van stress, weer herstelt; op adem komt. Bij veel paarden echter, maakt het gaspedaal overuren terwijl de rem niet meer functioneert. Hierdoor komt het lichaam niet toe aan zijn broodnodige herstelfase, raakt het overbelast en ontstaan er fysieke en mentale klachten. Cranio Sacraal therapie kan ertoe bijdragen dat het tij wordt gekeerd. Een Cranio Sacraal therapeut zorgt ervoor dat het lichaam een overdaad aan stress herkent en dat het rempedaal weer gaat werken.”

Onlangs stond Horse Topline in paardenvakblad Hoefslag.

Klik op het logo om het artikel te lezen.