Wat doet een Cranio Sacraal therapeut?


Niks zweverigs aan

Ik weet dat sommige mensen bang zijn dat ze, als ze hun paard laten helpen door een Cranio Sacraal therapeut, zich in de hoek van zweverigheid’ gaan begeven. Maar er is echt niks zweverigs aan Cranio Sacraal therapie!

 

Stroming op gang brengen

Een Cranio Sacraal therapeut voelt met de handen – aan het paardenlichaam naar de doorstroming van het hersenvocht. Dit vocht werkt als een schokdemping door het hele lichaam en vervoert voedingsstoffen naar-, en afvalstoffen vanuit de hersenen. Het stroomt door de wervelkolom en door de fascie: een dun spinnenwebachtig vlies rondom spieren, pezen, botten, gewrichten en lichaamsholtes. Fascie biedt ondersteuning en bescherming en geeft structuur aan je lichaam. Als een paard spanning heeft, verstrakt dit vlies en verlies je als het ware je schokdemping.

Het lichaamsvocht heeft een ritme, met mijn hand kan ik dat ritme voelenAls ik op een bepaalde plek in het lichaam het ritme niet voel, betekent dat er daar te veel spanning isDoor mijn handen op die plaats te leggen en het ritme op te zoeken, kan ik de stroming weer op gang brengen.

Bij de behandeling ligt de focus op de schedel, de ruggenwervelkolom en het heiligbeen, maar het is niet zo dat het effect beperkt blijft tot deze gebieden: je bereikt het hele lichaam.

 

Hoe voelt dat?

Als de therapeut zijn hand op de plek legt waar spanning is, voelt het paard vaak wat tintelingen. Dat voelt bijzonder, soms schrik je er een beetje van, maar het doet absoluut geen pijn. Ik oefen zeer lichte druk uit. Botten en weefsels worden niet gemanipuleerd of geforceerd.