De behandeling

Bij ieder paard check ik voor dat ik ga behandelen het gehele stomatognatisch systeem op spanning.

Dit systeem is opgebouwd uit:

 

- Boven- en onderkaak

- kaakgewricht

- kauwspieren

- nek

- middenrif

- bekken

 

Deze verschillende structuren staan met elkaar in verbinding en reageert heel sterk op spanning! (Voorbeeld: als je je bekken aanspant, voel je ook je kaakspier aanspannen en andersom).

Als er spanning en onbalans is te vinden in het bekken, begin ik met het behandelen van de achterhand omdat als een paard daarna ontspannen zijn bekken kan kantelen, het paard ook makkelijker spanning in de voorhand kan loslaten.

De ogen worden gecheckt op spanning, omdat de oogzenuwen een lange baan afleggen door de hals, komt er bij onbalans vaak spanning te staan op de oogzenuwen, waardoor schrikreacties kunnen ontstaan.

Ook de stand van het tongbeen wordt meegenomen in de behandeling! Heel belangrijk botje omdat dit bot een directe verbinding heeft met het kaakgewricht, de schouder en het borstbeen.

Een behandeling duurt ong. 1,5 uur. Gemiddeld zijn er 2 behandelingen nodig, daarna is het raadzaam om het eens per half jaar te onderhouden.

 

Met preventief behandelen voorkom je disbalans en compensaties, die gevoelig zijn voor blessures!

 

Na de behandeling moet het paard 10 tot 15 minuten stappen om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren. Daarna kan het paard gewoon terug in de paddock/weide/stal. De eerste twee dagen even rust houden op de paddock/weide! Daarna kan het werk weer opgepakt worden, omdat sommige paarden de eerste dagen onder het zadel weer even wat moeten zoeken naar de nieuwe balans is het ‘t beste om een behandeling minimaal 5 dagen voor een les of wedstrijd af te spreken.